Vi konsumerar media på ett helt annat sätt idag och tekniken har gått framåt. Nu kan en mediaspelare som är lika stor som ett kreditkort prestera bättre än en fullstor towerdator från mitten av 2000-talet. Den lilla revolutionerande produkt som vi skriver om är Raspberry Pi. Den förekommer på fler platser på vår hemsida. Det är bland annat bra hårdvara att börja programmering på och det är enkelt att bygga ut den.

Tillbaka till mediacenter så är Linux ett lättviktigt operativsystem som kan optimeras till att prestera väldigt bra när det gäller mediauppspelning. Det bästa är att allt är helt gratis, operativsystem och program som körs i ett mediacenter med Linux. Förut var Windows störst på mediauppspelning men ett skifte kom på 2000-talet när man började att utveckla ett mediacenter vid namn XBMC.

Xbox generation 1 var orsaken

När första versionen av XBOX släpptes från Microsoft så upptäckte användare att mediauppspelningen var för begränsad. Nedladdning av filmer på internet var populärt och man tittade på dem med sin dator. XBOX hade en funktion för mediauppspelning men den var begränsad till vissa format samt DVD-skivor. Personer som ville spela piratkopierade spel plus se filmer på XBOX tog fram ett chip som installerades på XBOX:en som gjorde det möjligt att köra en annan mjukvara/operativsystem. Det var i denna stund som XBMC föddes, år 2002 släpptes den första versionen av XBOX Media Center (XBMC). Till en början var systemet endast till Microsofts spelkonsol men efter ett tag portades den till PC och Linux. Det är dock applikationer som körs på respektive plattform.
Det bästa du kan köra idag, eller det enklaste är att satsa på ett operativsystem som har allt i ett, dvs att det är framtaget till att köras som mediacenter.

Namnbytet och alternativ

XBMC heter idag Kodi eftersom namnet kan kopplas till XBOX och idag är det inte alls ämnat för den enheten. Kodi kan idag köras på både Windows, Linux och andra plattformar. Ska du köra ett komplett operativsystem så rekommenderar vi Kodubuntu om du ska installera allt på en större maskin.

Kodibuntu är ett operativsystem som består av Linuxvarianten Ubuntu där Kodi startas upp vid start. Kodibuntu är ett bra ”alround” OS för dig som vill titta på film via din tv.
openELEC är en annan variant, den bygger på Kodi men är anpassad för enheter som har mindre resurser. Raspberry Pi är ett sådant exempel. Den är inte stor och har inte särskilt mycket att komma med hårdvarumässigt men tillsammans med openELEC kan Raspberry Pi göra underverk. Har du rätt inställningar kan din minidator spela upp 1080p helt utan problem.

Kodi och Kodibuntu mfl är gjorda för dagens mediekonsumtion. Idag sparar vi information separat. Man har kanske en central plats i hemmet där alla filer ligger och strömmar sedan ut allt till alla enheter, till den bärbara datorn, till mobilen, surfplattan mm. Allt är inbyggt i Kodi, Kodibuntu och openELEC. Det ska fungera ”out of the box”.

Länkar:

http://kodi.tv/
http://kodi.wiki/view/Kodibuntu
http://openelec.tv/