Här hittar vi det mest använda området för linux, det är på företagsnivå och för avancerade användare som vill få ut optimalt av sin hårdvara och att inte behöva spendera pengar på licenser som Windows säljer.

Större företag som vill fokusera på prestanda och investera i hårdvara i sin infrastruktur använder Linuxbaserade operativsystem som är kostnadsfria. Avancerade användare som vill ha kontroll på sina filer, kanske som backup eller liknande använder speciella Linuxversioner som inte är lämpade för nybörjare.

Populära Linuxdistributioner för företag och avancerade användare

CentOS är det system som har flest användare på företagsnivå. Det passar speciellt bra då man har valt att inrikta sig på den målgruppen och fortsätter att hålla systemet uppdaterat så gott man kan. CentOS är framtaget för att köras som en avskalad server vilket betyder att det inte finns något grafiskt gränssnitt att använda. Inloggning och konfiguration sker vanligtvis genom Telnet, SSH och säkra anslutningar. Det går dock att installera en desktop men i 99 % av fallen så fjärrstyr man datorn/servern via dessa protokoll.

Företag som driver webbhotell, tjänster där privatpersoner och andra företag kan lägga sina hemsidor använder CentOS som grund. Det är ett pålitligt och stabilt system som går att köras i år utan att behövas startas om. På CentOS installerar man ett grafiskt gränssnitt som går att nås via webben. Dessa kallas för web hosting managers och de populäraste av dessa är:

C-panel

Directadmin

Atomia – Detta är ett svenska företag som erbjuder en manager. Används av flera svenska aktörer idag

Alla ovanstående managers kostar pengar men det finns även fria alternativ som är öppen källkod, som inte kostar någonting. Dessa är dock de bästa på marknaden men det går att driva webbsidor i större skala med fri mjukvara också om man skulle vilja det.

Här kan du läsa mer om CentOS och ladda ner deras senaste stabila utgåva:

https://www.centos.org/

Avancerade användare – Privatpersoner

Privatpersoner som vill lägga sina pengar på hårdvara i stället för mjukvara som Windows använder också Linux. Man vill kanske bygga en filserver hemma för att lagra sina filer på. Det kan vara som en backupkälla, där man lägger bilder osv. Då kan Linuxsystem vara väldigt effektiva. Då är CentOS dock inte det primära valet, då brukar man i stället använda sig av Ubuntu och deras serverdistribution. Den går att skala ända upp på företagsnivå om man skulle vilja det men företag väljer gärna CentOS.

Systemet är framförallt gratis och drar inte så mycket resurser. Windows som kostar flera tusen kronor kommer med fönsterhanterare som inte avancerade användare vill ha. Då loggar man in genom webbgränssnitt, via SSH eller liknande.

När man ska styra och konfigurera en Linuxserver så krävs det att man kan hantera kommandon som används i systemet. De flesta kommandon är universella och fungerar på alla linuxdistributioner men när det kommer till installation och pakethantering så kan det skilja sig ganska mycket på hur man går tillväga. Vi tillhandahåller en nybörjarguide till Linux, det allra vanligaste kommandona du kan ha användning för.