Linux är öppet och gratis men inte ämnat för alla. Verkligheten är att det används av fler teknikintresserade personer än av ”vanliga” användare för hemmabruk i vardagen. Det har dock ökat på 2000-talet på grund av grupper som är hängivna Linux och tror på öppen kod, att alla ska få tillgång till ett gratis operativsystem. Windows kostar pengar och ibland är det inte alla som har råd med det. Här är populära distributioner som används av fler vanliga användare.

Ubuntu

Ubuntu är enkelt och har stöd för majoriteten av hårdvaran där ute. Den utvecklas av Canonical LTD / Ubuntu Fundation som är en stiftelse som har som mål att leverera ett gratis operativsystem till hela världen. Ordet ”Ubuntu” översätts till någon liknande; ”medmänsklighet”. Ubuntu är en ”fork” av ett annat operativsystem som bygger på Linux, man utvecklade Ubuntu från Debian. Ubuntu och Debian har samma paketsystem, RPM.

Ubuntu uppdateras och kommer med nya uppdateringar löpnade. Alla som använder Ubuntu har tillgång till fri support oavsett om det är företag eller privatpersoner som använder operativsystemet. Ubuntu finns i två versioner, en som heter ”Ubuntu Desktop” och den är framtagen för vanliga användare. Där har man ett grafiskt interface med skrivbord osv precis som i Windows.

Ubuntu Server är den andra utgåvan som är anpassad för serverkörning. Innehåller grundläggande funktioner som kan byggas ut på egen hand.

Linux i allmänhet blir diskriminerad inom spelvärlden eftersom det finns en mindre målgrupp som använder operativsystemet för gaming. På senare tid har spelutvecklare lagt in stöd för Linux men man kan räkna dessa på handens tio fingrar. Onlinespel däremot som körs i webbläsaren, populära Happy Wheels, flashspel och nätcasino ska ha fullt stöd för Linux. Anledningen är att de spelas upp i webbläsaren och inte körs som ett program.

Ladda ner: www.ubuntu.com

elementary OS

Denna distribution har Ubuntu i grunden men det är mycket mer finpolerat. Det är skapat för att användaren ska få den enklaste och bästa upplevelsen på ett operativsystem, ett system som ska likna både Windows och Mac OSX. Du som är eller har varit användare av det sistnämnda kommer att känna igen dig i elementary OS fönsterhanterare. Distributionen växer för varje månad som går och man är ganska tidig i sin utveckling, första versionen av operativsystemet kom ut 2011. Men det toppar mängder med listor och anses vara det enklaste operativsystemet idag som använder Linux.

Ladda ner: elementary.io/sv

openSUSE

openSUSE är det fria alternativet på SUSE’s Linuxversioner. openSUSE var en gång i tiden några av de få bra alternativ som fanns, när inte Ubuntu hade lanserats. Det är ett bra operativsystem än idag och därför vill vi ha med det på listan. Den har samma pakethanterare som ovanstående distributioner. I openSUSE hittar man egna utvecklade applikationer och fönsterhanterare som är framtagna av SUSE.

SUSE erbjuder betalversioner av sitt system för företag, men för vanliga användare så är openSUSE helt kostnadsfritt och kan laddas hem på deras hemsida.

Ladda hem: www.opensuse.org/en